Opleidingen

Duikopleidingen

Je kunt bij ons terecht voor diverse duikopleidingen. Van beginner tot gevorderde. Wij zijn aangesloten bij de Instructor Dive Development (IDD). Dit is een wereldwijde, professionele duikorganisatie die in 1992  in Europa is opgericht . Het hoofdkantoor van de organisatie zit in Haarlem, Nederland. Alle IDD brevetten worden wereldwijd erkend.

 

Weet je nog niet zeker of de duiksport iets voor je is, dan kun je eerst eens (onder onze leiding) een proefduik maken in zwembad Jaspers in Winterswijk. Als dat je goed bevalt, kun je starten met Open Water Diver opleiding. 

De theorielessen en (zwembad)praktijklessen vinden in het herfst- en winterseizoen plaats in zwembad Jaspers in Winterswijk. Tijdens de zwembadlessen is het mogelijk om materiaal van de vereniging te lenen. Je hoeft dan alleen maar een snorkel, masker en vinnen aan te schaffen. Het voorjaar is de tijd om de buitenduiken te doen in de diverse plassen in en rondom Winterswijk. In het buitenwater heb je een eigen duikpak nodig, wij kunnen advies geven bij de aanschaf hiervan. 

Neem voor meer informatie en prijzen contact met ons op.

De volgende duikopleidingen kun je bij ons volgen:

 

 • Open Water Diver
 • Advanced Open Water Diver
 • Rescue Diver

 

 

Open Water Diver (OWD)

De Open Water Diver duikopleiding geeft plezier en is de basis opleiding voor het zelfstandig duiken met een buddy. Dit brevet is je entreebewijs voor de fascinerende, kleurrijke wereld die zich onder de waterspiegel bevindt.

Tijdens de opleiding voor Open Water Diver wordt de veiligheid van de duikers gewaarborgd. Wij werken volgens het modulair principe. Dat houdt in dat de lesstof stapsgewijs wordt behandeld. We staan dan ook garant voor een optimaal leerproces van de deelnemers.

Onze instructeurs zijn deskundigen met ruime praktijkervaring en uitstekende didactische vaardigheden. Hierdoor kan een ieder in zijn eigen tempo de stof tot zich nemen. Bij ons staat persoonlijke aandacht centraal, zowel tijdens als na de opleiding of training.

De opleiding bestaat uit 4 theoriemodules, 6 zwembadmodules, 3 buitenwatermodules en 1 onafhankelijk geplande duik. Onze instructeurs zullen alle oefeningen en technieken net zo lang met je doornemen tot je het niveau hebt bereikt dat nodig is om in aanmerking te komen voor je eerste internationale sportduikbrevet: het Open Water Diver brevet van IDD. 

Met je IDD Open Water Diver brevet op zak kun je, samen met een buddy, overal ter wereld je persluchtcilinder(s) laten vullen, duikmaterialen huren, deelnemen aan duikevenementen en genieten van de schoonheid en rust van het onderwaterleven.

 Voorvereisten:

 • aantoonbare zwemvaardigheid
 • minimum leeftijd 14 jaar
 • goedgekeurde medische verklaring
 • bij minderjarigheid: goedkeuring door ouders/voogd

 

Advanced Open Water Diver (AOWD)

Na de Open Water Diver opleiding kan men zich verder ontwikkelen in de duiksport.


De Advanced Open Water Diver opleiding is bedoeld om je nader kennis te laten maken met verschillende aspecten van de duiksport. Tevens worden de duiktechnische vaardigheden naar een hoger niveau gebracht. Deze opleiding wordt gegeven volgens dezelfde modulaire opzet als de Open Water Diver opleiding en bestaat ook uit theorielessen en buitenwaterduiken.
Het grootste gedeelte van deze opleiding zal besteed worden aan:

 

Drijfvermogen:

Het onderwaterleven is kwetsbaar. Daarom is het van groot belang dat je als duiker over goede trimtechnieken beschikt. Door het toepassen van de juiste trimtechnieken heb je op elke diepte een goed drijfvermogen. Hierdoor blijf je onder water los van bodem, wanden, rotsformaties, enzovoort. Hier wordt tijdens de Advanced Open Water Diver opleiding nog dieper op ingegaan.

 

Natuurlijk navigatie en Kompas navigatie:

Hierdoor bepaal je onder water nog gemakkelijker je positie en vind je de weg naar het duikdoel sneller terug. Door omstandigheden kan het gebeuren dat natuurlijke navigatie niet volstaat. Een kompas biedt in dit soort omstandigheden een uitkomst. Met dit instrument kun je een bepaalde richting bepalen en handhaven.

 

Nachtduiken:

Je zult ontdekken dat er onder het wateroppervlak een complete gedaanteverwisseling heeft plaatsgevonden. De “dagbewoners” genieten van hun welverdiende rust terwijl de “nachtbewoners” op jacht gaan.

 

Diepduiken:

Je maakt een duik naar een grotere diepte, waardoor je echt kennismaakt met de invloeden van de druk op je lichaam. 

Opsporing & Markeren:

In dit deel word je ingewijd in de grondbeginselen van het opsporen en markeren van objecten onderwater. Bij recreatief opsporing en markeren kun je als duikdoel een voorwerp nemen waarvan bekend is dat het op een bepaalde locatie ligt.

 

De behandeling van deze onderwerpen is bedoeld als uitbreiding op de basisopleiding alsmede om een indruk te krijgen van de diversiteit van specialisatieopleidingen (specialties).

Het zwaartepunt van deze opleiding ligt op de praktische vaardigheden. 
De Advanced Open Water Diver opleiding is een echte “doe” opleiding, waarin het maken van duiken voorop staat. Op deze manier vergroot je de duikvaardigheden en maak je tegelijkertijd kennis met andere aspecten van de duiksport. 

 

Voorvereisten:

 • in het bezit van het IDD Open Water Diver brevet of een equivalent
 • minimaal 8 geregistreerde duiken gemaakt na het behalen van het Open Water Diver brevet. (Geen opleidingsduiken)
 • minimum leeftijd 14 jaar
 • goedgekeurde medische verklaring
 • bij minderjarigheid: goedkeuring door ouders/voogd

 

Rescue Diver

De Rescue Diver opleiding is bedoeld voor duikers die meer willen leren over (duik)reddingstechnieken, de medische aspecten van het duiken en hoe te reageren tijdens een noodsituatie. Tijdens deze opleiding zal de aandacht vooral gericht zijn op het voorkomen van een noodsituatie (preventie), het leiden van een reddingsactie (management) en het opsporen en redden van een slachtoffer in en direct buiten het water (redder).

Natuurlijk zal ook de (duik)-medische kennis een flink stuk aangehaald worden. Daarom is voor het volgen van deze opleiding een gedegen kennis van Eerste Hulp en uitwendige hartreanimatie noodzakelijk.

 

De Rescue Diver opleiding is van groot belang voor elke duiker die serieus met zijn of haar sport bezig is. Niet alleen is de Rescue Diver in staat om in een noodsituatie zichzelf te helpen, maar ook kan hij of zij, als eerste persoon aan de waterkant, hulp verlenen aan een in nood verkerende duiker of buddy. In geval van een duikcalamiteit of tijdens het organiseren van een duikactiviteit is de Rescue Diver een uitstekende assistent van de duikinstructeur.

 

Door het volgen van deze opleiding zul je een hoeveelheid kennis en ervaring  van onschatbare waarde opdoen. Hierdoor zullen de duikveiligheid en het zelfvertrouwen enorm  toenemen. Ook als u in de toekomst van plan bent om als professionele Divemaster of Duikinstructeur aan de slag te gaan, is het bezit van het Rescue Diver brevet noodzakelijk.

 

Voorvereisten:

 • in het bezit zijn van een IDD Advanced Open Water Diver brevet of een equivalent
 • minimum leeftijd 16 jaar
 • minimaal 10 geregistreerde duiken na het behalen van het Advanced Open Water Diver brevet (Geen opleidingsduiken)
 • goedgekeurde medische verklaring
 • tenminste 3 maanden in het bezit van het Open Water Diver brevet
 • in het bezit zijn van het IDD Medical Trained brevet of een equivalent
 • bij minderjarigheid: goedkeuring door ouders/voogd